Arheologii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au prezentat, miercuri, calendarul descoperirilor de pe strada Mihai Viteazul, în interiorul Cetăţii Alba Carolina. Potrivit declaraţiilor directorului adjunct al instituţiei, Constantin Inel, complexul a fost studiat în integralitatea sa, iar cercetările continuă pentru stabilirea exactă a vestigiilor ce urmează să fie propuse spre conservare in situ sau marcate la nivelul caldarâmului. Indiferent de ce se va stabili la final, arheologii susţin că toate descoperirile de pe strada Mihai Viteazul sunt de o importanţă deosebită pentru cunoaşterea datelor de configurare a castrului roman.
Vă prezentăm o listă a celor mai recente descoperiri arheologice din interiorul Cetăţii şi vom lăsa la aprecierea cititorilor noştri luarea în considerare a bogăţiilor istorice ce vor fi sfârşi sau nu acoperite de nisipurile contemporane.
În zona Porţii a III-a a Cetăţii Alba Carolina, arheologii au identificat fundaţia unei barăci romane, în care erau încartiruite două centuri ale Legiunii a XIII-a Gemina. Lăţimea barăcii era de 23 de metri şi orientată aproximativ la nord-sud. Potrivit declaraţiilor directorului adjunct al Muzeului, Constantin Inel, conturul zidurilor afernte fundaţiilor va fi configurat în caldarâmul refăcut al străzii.
Pe terenul dintre clădirea “Ierihon” şi Comisariat, au fost descoperite ziduri din construcţii romane, plasate pe ambele laturi ale drumului via principalis. Datorită importanţei lor, vestigiile - mai precis clădirile, drumul roman şi amenajările antice – vor fi propuse spre conservare in situ, iar arheologii au anunţat continuarea cercetărilor pe întreg amplasamentul terenului aflat între clădirea “Ierihon” şi Comisariatul Militar, pentru a fi realizat un parc arheologic roman, care să asigure valorificarea ansamblului Porţii de sud a castrului.
Latura de Sud a Parcului C