„Eu când vreau să fluier, fluier" a fost marele câştigător al „Oscarurilor româneşti", obţinând şapte trofee, printre care şi pentru succesul la public, cu 55.000 de bilete vândute.
Marele câştigător al serii de luni a fost, incontestabil, lungmetrajul lui Florin Şerban, obţinând trofeul pentru Cel mai bun film al anului şi Cel mai bun regizor la gala considerată de critică „echivalentul Oscarurilor româneşti". Când Corneliu Porumboiu a anunţat premiul pentru Cel mai bun film, sala a ovaţionat în picioare.
Pelicula, nominalizată la 13 categorii, a mai obţinut premii pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Clara Vodă), Cel mai bun sunet şi Cel mai bun debut. Filmul a primit şi două distincţii speciale, pentru cel mai mare succes de box-office, cu 55.800 de bilete vândute în România, şi premiul Tânără Speranţă, acordat lui George Piştereanu. La Berlin, în 2010, filmul a fost răsplătit cu Ursul de Argint - Marele Premiu al Juriului şi cu o distincţie acordată pentru noi perspective în cinematografie.
După numărul de premii, „Caravana cinematografică", în regia lui Titus Muntean, a fost cel de-al doilea film pe lista câştigătorilor la Gopo.
Ovaţii pentru Victor Rebengiuc
Publicul s-a dezmorţit greu, prima emisiune în direct a Galei Gopo debutând uşor stângaci, însă Andi Moisescu, gazda serii, a reuşit treptat să încălzească atmosfera. Dacă discursurile au fost anemice, iar prezenţa scenică a prezentatorilor/câştigătorilor puţin inspirată, maes-trul Anuşavan Salamanian sau Victor Rebengiuc au dat clasă auditoriului. Inginerul de sunet Anuşavan Salamanian, realizator al coloanei sonore a peste 170 de filme, a fost premiat pentru întreaga activitate, el fiind singurul care şi-a respectat audienţa citind dintr-un discurs coerent şi distins. A povestit că a avut şansa ca la începuturile sale să lucreze cu Gopo: „Am avut marea şansă d