În România, instrumentul de politică monetară care are cel mai puternic efect asupra creşterii preţurilor este cursul de schimb, iar pentru a scădea inflaţia şi a o aduce în intervalul ţintit de banca centrală leul ar trebui să se aprecieze până la 3,8 lei/euro, potrivit unui raport al ING Bank România.
Potrivit analiştilor ING, o apreciere a leului cu circa 10% în faţa euro va conduce la o scădere a inflaţiei de bază cu 1 – 1,5% şi la o diminuare a indicelui preţurilor de consum cu 1,5 – 2%, în circa un an.
"Astfel, pentru a aduce inflaţia în intervalul ţintit de banca centrală pentru acest an leul ar trebui să se aprecieze până la 3,8 lei/euro și să rămână la acest nivel circa un an", scriu analiştii băncii.
Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3% plus minus un punct procentual.
Pe de altă parte, întărirea leului în faţa euro a avut în trecut rezultate slabe asupra inflaţiei: ţinta a fost atinsă, dar inflaţia a crescut mai apoi, pentru că a urmat o depreciere puternică a a leului.
În opinia analiştilor ING Bank, Consilul de Administraţie al BNR va menţine în şedinţa de mâine rata dobânzii cheie (de 6,25% pe an), precum şi nivelul rezervelor minime obligatorii (de 15% pentru pasivele în lei şi de 25% pentru cele în valută).