Studiu "Calitatea aerului în Bucureşti" Descarcă fişierul ataşat
Studiul Calitatea aerului în Bucureşti – efecte asupra sănătăţii dat publicităţii astăzi de către Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, atrage atenţia asupra gradului ridicat de poluare a aerului din capitală.
Conform studiului, în Bucureşti se înregistrează depăşiri substanţiale şi frecvente ale limitelor impuse de Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru concentraţiile de substanţe poluante în aer. Aceasta situaţie are efecte serioase asupra sănătăţii populaţiei iar experţii Ecopolis somează autorităţile responsabile să ia o serie de măsuri urgente şi invită fiecare bucureştean să contribuie la atenuarea problemei.
“În momentul de faţă, legislația românească privind calitatea aerului nu respectă cerințele europene, monitorizarea calității aerului este incompletă, mai multe substanțe poluante înregistrează valori peste limitele de pericol pentru sănătatea umană, iar populația nu are o modalitate la îndemână pentru a evalua în mod realist și coerent calitatea aerului pe care îl respiră” declară Irina Boţa, Expert cercetare, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. “Studiul Ecopolis este un prim pas spre evaluarea și corectarea acestor probleme “, conchide Irina Boţa.
Studiul Ecopolis şi-a propus să monitorizeze în detaliu calitatea aerului din București în anul 2010 pentru a atrage atenția asupra zonelor cu risc și a substanțelor periculoase, apoi să evidențieze legătura dintre poluarea atmosferică și efectele acestui fenomen asupra sănătății populaţiei. Nu în ultimul rând, studiul încearcă să găsească soluții pentru îmbunătățirea situației, atât în ceea ce privește monitorizarea și informarea, cât mai ales în ceea ce privește reducerea efectivă a poluării atmosferice pentru evitarea costurilor umane pe care aceasta le produce. Iată cateva dintre cele m