Ştiaţi că în Bucureşti există primul tratat de bacteriologie din lume în original, mărci poştale de acum 150 de ani, dar şi trusa de machiaj a marelui actor Constantin Nottara? Libertatea vă prezintă astăzi muzeele mai puţin cunoscute din Capitală, care adăpostesc adevărate comori. Ştiaţi că în Bucureşti există primul tratat de bacteriologie din lume în original, mărci poştale de acum 150 de ani, dar şi trusa de machiaj a marelui actor Constantin Nottara? Libertatea vă prezintă astăzi muzeele mai puţin cunoscute din Capitală, care adăpostesc adevărate comori.
Primul tratat de bacteriologie din lume se află la Muzeul Babeş
Când treci pe lângă vila de la numărul 14A, de pe strada Andrei Mureşanu, din sectorul 1, nici n-ai zice că e un muzeu. Doar o plăcuţă aminteşte că aici a fost locuinţa familiei Babeş. La Muzeul Victor Babeş puteţi admira biroul la care a studiat marele bacteriolog român. Cel mai important este că în acest muzeu se află, în original, primul tratat de bacteriologie din lume, semnat de Victor Babeş.
Timbru de 30.000 de euro, la Muzeul Naţional Filatelic
În incinta Muzeului Naţional de Istorie de pe Calea Victoriei nr. 12 se află Muzeul Filatelic. Printre piesele cu care se laudă muzeografii sunt primele timbre poştale “Cap de Bour”, emisiunea întâi şi a doua, care au fost tipărite în 1858. “Au o valoare de 30.000 de euro bucata la casele de licitaţii”, ne-a spus muzeolgraful Uyy Sorian.
Macheta primului tren din ţară, la Muzeul Căilor Ferate
Aşa arăta primul tren care a circulat la noi în 1869. Îl găsiţi la Muzeul Căilor Ferate, care se află pe Calea Griviţei nr. 193A. Aici puteţi vedea şi cum arată un utilaj care a săpat tunelul la metrou. Pentru că exponatele în mărime naturală nu pot fi aduse în preajma muzeului, din lipsă de spaţiu, muzeografii au realizat machete pentru cele mai importante maşini şi utilaje.
Pom