Cei mai mari miei din România se găsesc în Teleorman, rasa "Ţigaia cu cap negru de Teleorman" fiind omologată anul trecut. Ovinele uriaşe care cântăresc dublu faţă de mioarele normale sunt crescute pentru reproducţie, nu pentru carne.
" Ţigaia cu cap negru " este marcă înregistrată în Teleorman . Rasa a fost omologată anul trecut, la iniţiativa inginerului Ruxandra Joiţoiu şi în prezent, în judeţ sunt doar câţiva crescători . Mărimea , perioada de lactaţie , cantitatea zilnică de lapte şi aspectul fizic deosebit sunt caracteristicile care fac rasa Ţigaia cu cap negru deosebită de restul ovinelor din ţară. Practic, crescătorii de astfel de oi au făcut din turmele lor afaceri vânzănd exemplarele pentru repoducţie. Este şi cazul lui Cătălin Baboi, un crescător din comuna Călineşti. Bărbatul are o turmă cu 53 de oi şi un berbec, toate rasă omologată. " Le cresc şi le vând pentru reproducţie. O astfel de oaie dă 3 litri de lapte pe zi, ceea ce înseamnă mai mult decât dublu faţă de cantitatea de lapte pe care o dă o oaie normal. Miei au la naştere până la 7 kilograme, iar la trei luni ajung şi la 35 de kilograme. Oile cu cap negru dau şi doi-trei miei pe an, în vreme ce oaie normal fată o singură dată pe an", ne-a spus Cătălin Baboi. Crescătorul primeşte cereri din toată ţara şi recunoaşte că abia face faţă. " Vând miei şi oi în Călăraşi, Iaşi, Focşani, Vaslui, Brăila, Constanţa. Cererea e mare şi toţi iau pentru reproducţie. Pratic, o astfel de oaie nu numai că ajunge să cântărească dublu faţă de oile normale, dar dă şi lapte şi brânză, tot dublu", ne-a mai spus crescătorul.
Un berbec de rasă costă cât o vacă !
Pentru că mieii şi oile cu capul negru sunt mai profitabili vii, decât tăiaţi, crescătorii îi cresc şi vând pentru reproducţie. Preţul acestora este aproape dublu faţă de al mieilor normali. Un miel cu capul negru se vinde viu cu 15 lei p