Întărirea leului din ultima perioadă va mai atenua şocul creşterii indicatorului Euribor. Totuşi, în următorul an, românii vor plăti rate cu 5-10% mai mari, adică zeci sau sute de euro în plus, în funcţie de credit.
În cel mult un an, românii cu credite în euro vor plăti rate cu 5-10% mai mari, din cauza creşterii indicatorului Euribor, estimează analiştii întrebaţi de gândul. Asta înseamnă un plus de zeci sau sute de euro, în funcţie de mărimea datoriei lunare a fiecărui client. Vestea bună este că până la sfârşitul anului, împrumurile în lei s-ar putea ieftini cu un punct procentual în condiţiile în care tot mai multe bănci încearcă să atragă clienţi noi, mai estimează specialiştii.
Băncile prognozează că în toamnă, Euribor la trei luni - indicator folosit de bănci în formula de calcul a ratelor, alături de marja proprie - va ajunge la 1,5%, faţă de 0,7% în iunie 2010, pe fondul temerilor legate de creşterea inflaţiei în Europa. Analiştii spun însă că avansul Euribor nu se va transmite imediat în dobânzile creditelor şi nici integral.
"Impactul Euribor nu va fi instantaneu, ci în timp, în funcţie de momentul în care băncile actualizează dobânda pentru fiecare credit în parte. Pe de altă parte, leul se întăreşte şi astfel se mai reduce puţin din presiunea creşterii ratelor", a declarat pentru gândul Lucian Anghel, economistul şef al BCR.
La rândul său, analistul financiar Aurelian Dochia spune că este de aşteptat ca evoluţia Euribor să nu fie preluată integral în creşterea dobânzii.
"În ultima vreme asistăm la îmbunătăţirea percepţiei privind riscul de ţară şi chiar dacă agenţiile nu vor creşte efectiv ratingul, piaţa pare să integreze pozitiv acest lucru", a declarat Dochia pentru gândul. El estimează că până la sfârşitul anului, dobânzile la creditele în euro vor creşte în proporţie de 60% faţă de avansul Euribor.
Cu cât vor creş