Producatorii si distribuitorii se plang de restrictiile Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), care limiteaza atat publicitatea la televizor, radio sau Internet, cat si pe cea stradala. De asemenea, institutia interzice complet publicitatea outdoor la medicamente. Si totusi, numarul brandurilor promovate este in crestere.
In ciuda acestei restrictii, vanzarile de medicamente sunt in crestere, atat cele eliberate pe baza de reteta, cat si cele vandute la liber (OTC). Valoarea totala a pietei farmaceutice in 2010 a fost de 9,62 miliarde lei, in crestere cu aproape 19% fata de 2009, potrivit companiei de cercetare de piata Cegedim Romania.
Dan Zaharescu, director executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a declarat pentru DailyBusiness.ro ca in ceea ce priveste bugetul de promovare al unui medicament, doar 50% din suma merge catre advertisingul clasic, alte 30% catre farmacii si 20% catre medici.
In caz de reclama nepermisa, producatorul plateste amenda
In plus, reprezentantul producatorilor arata ca daca un canal de comunicare precum un ziar, site, televiziune sau chiar farmacie face o reclama la un medicament fara a avea acordul ANM, atunci, cel care va primi amenda va fi nu institutia respectiva, ci detinatorul autorizatiei de punere pe piata a produsului pentru care se face publicitate.
In aceste conditii, Zaharescu spune ca publicitatea conventionala nu este la fel de importanta pentru industria farmaceutica, ca in alte businessuri.
Directorul ARPIM a adaugat ca afacerea unui producator si cresterea vanzarilor se bazeaza mai mult pe reteaua de distributie, prezenta in farmacii a produselor, precum si pe recomandarile medicilor.
"In ceea ce priveste publicitatea la OTC-uri, exista premisa publicitatii. Selectia poate fi indusa de expunerea la mesaj