Un program prin care statul să garanteze doar 50% din valoarea creditelor ar fi foarte greu de aplicat, motiv pentru care băncile dezvoltă produse de creditare pe cont propriu.
„Prima Casă" a fost un program benefic pentru bănci şi pentru economie în general însă este timpul ca activitatea instituţiilor de credit să revină la normal, apreciază preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen. În opinia acestuia, propunerea Guvernului de a împărţi cu băncile garanţiile la Programul „Prima Casă" va fi destul de greu de pus în practică motiv pentru care instituţiile de credit vor încerca să îşi dezvolte produse asemănătoare pe cont propriu. De altfel, Raiffeisen Bank a şi făcut acest lucru, ca şi alte bănci importante, cum ar fi BRD, BCR, CEC Bank sau ING, care a preferat să lanseze încă de la debutul programului guvernamental un credit alternativ.
Greu de aplicat
El a explicat că implementarea unei noi forme a Programului „Prima Casă" este destul de complicată şi durează pentru că este nevoie de adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, apoi de emiterea unor norme metodologice. „Situaţia cu „Prima Casă" este destul de complicată. Statul a atins plafonul şi nu îl poate mări, iar atunci a propus să folosim 50% din plafonul existent pentru credite acordate pe viitor. Acesta este un lucru destul de complicat, pentru că, în primul rând, portofoliul existent va fi garantat doar 50%. Înţeleg că intenţia statului este să menţină costul actual. Vă spun că este un lucru destul de complicat", a continuat Van Groningen. El a menţionat că dacă o persoană este dispusă să dea un avans de 15%, atunci nu mai este nevoie să apeleze la programul Prima Casă.
Premierul Emil Boc a anunţat, săptămâna trecută, că Guvernul discută cu băncile varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul „Prima Casă", astfel încât s