După părerea ta, publicul român vrea să vadă scandaluri la televizor? întreabă institutul de sondat opinia. Nu, domne, nu doreşte - răspund 65% dintre sondaţi. Televiziunile astea ar trebui să facă educaţie, nu? Desigur că educaţie - zice 98% din eşantionul reprezentativ. Acum, că tot veni vorba, tu ai auzit că Moni îl lasă pe Iri?
Ce întrebare la ditamai institutul! Păi, normal că am auzit. Cred că doar doi-trei sihaştri, câţiva scafandri cu program prelungit şi pădurarii din zonele neelectrificate se pot înscrie, fără dubii, în segmentul de patru la sută din populaţie care zice că habar n-are de divorţul secolului. Ceilalţi sunt fani. Ai ei, ai lui, ai speţei. Se exprimă în favoarea restituirii apartamentului donat de el ei, suferă sau se bucură pentru că nu o mai primeşte la Izvorani, speră în împăcare, nu cred în sinucidere.
Până aci putem vorbi de un sondaj paşnic, din care reiese setea de cultură televizată a românului, potolită satisfăcător de un divorţ cu tămbălău. Adică publicul n-ar fi, apriori, împotriva unui show păcătos în care moderatorul compune şi vedeta recită juma de noapte din ce compune ăla, dar nu s-a inventat încă emisiunea. N-are rost să insistăm: chestia asta cu presa şi educaţia e veche de când lampa de imagine şi chiar s-au făcut progrese - adică, cu excepţia filmelor, nu te învaţă să dai în cap.
Revenind, ar fi fost un sondaj paşnic, dacă nu şi-ar fi propus să demonstreze că publicul telespectator e preocupat de futilităţi. Deci, 94% din popor ştie de divorţul secolului. Dar câţi credeţi că au auzit că Băsescu vrea (iar) să modifice Constituţia? Îngrozitor: doar 67%. Asta înseamnă că unu din trei români se poate trezi cu Parlamentul rămas
într-o singură cameră şi nici nu ştie din ce i s-a tras. Despre "dezbaterile (eufemism evident n.n.) privind alegerea şefului PDL" au auzit numai 74%. Spre ce concluzie suntem