Dacă trecutul energiei s-a aflat în subsol sau în locul cel mai ascuns al materiei, viitorul acesteia poate depinde de sursele care întotdeauna au fost aici, dar nu exista modul de a le exploata. Unele vor trebui căutate foarte sus.
Obţinerea energiei solare din spaţiu sau exploatarea vântului de la mare altitudine reprezintă două dintre ele. Dar şi mareele se prefigurează ca o alternativă energetică pentru următorii zeci de ani, şi chiar şi organismele mai mici, precum viruşii sau bacteriile, ar putea soluţiona viitorul energetic al planetei. Japonia, SUA sau Europa studiază noi formule pentru a exploata surse care au existat dintotdeauna, însă care pot fi utilizate doar cu cea mai avansată tehnologie.
Astăzi, toată lumea identifică energia solară cu panourile pe care le vede pe şosele, sau pe cea eoliană cu morile de vânt care populează peisajul, dar soarele şi vântul pot fi exploatate în multe şi diferite maniere. Oamenii de ştiinţă au început acum să descopere modul în care pot folosi razele de soare pentru reproducerea în mod artificial a fotosintezei plantelor. Totodată, companii din SUA şi Japonia au în plan construirea unor centrale solare în spaţiu.
În ceea ce priveşte energia eoliană, instalaţiile de pe mare vor depăşi în viitor parcurile eoliene terestre. În largul mării, vântul este mai constant şi mai puternic. În Golful Bizkaia, se prevede realizarea proiectului HiPRwind ("supervânt"). În cadrul proiectului ce beneficiază de un buget de 19,8 milioane de euro şi coordonat de către Institutul german Fraunhoffer, 19 companii şi organisme vor proba o reţea de mari mori de vânt plutitoare, capabile să genereze 10 MW. Proiectul a fost deja demarat şi, dacă testele vor fi satisfăcătoare, va intra în funcţiune în 2016. Provocarea nu constă doar în realizarea de mori de vânt eficiente, ci şi în interconectarea acestora într-o reţea de furniza