Probleme peste probleme în Japonia, după accidentul de la centrala nucleară din Fukushima. Un nivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai mare decât cel legal admis a fost măsurat în probele prelevate din mare, la trei sute de metri sud de centrala nucleară avariată, a anunţat miercuri, 30 martie, operatorul TEPCO.
Este vorba despre cel mai mare nivel de iod 131 măsurat de la începutul catastrofei declanşate de cutremurul şi tsunamiul din 11 martie.
Centrala japoneză a emis de la începutul accidentului numeroase produse radioactive, în principal iod şi cesiu, transportate de apa care a fost vărsată de echipele de salvare, pentru a răci instalaţiile, dintre care o parte s-a scurs în Pacific.
Această radioactivitate scursă în mare se diluează o dată cu mareea, iar riscul asupra algelor şi faunei marine nu este mare, potrivit TEPCO şi Agenţiei japoneze pentru Securitate Nucleară.
Totuşi, particulele radioactive din Oceanul Pacific ar putea avea un impact important, chiar de durată, asupra vieţii marine în largul centralei japoneze.
Salvatorii care încearcă de aproape 20 de zile să evite o catastrofă la Fukushima sunt blocaţi de bălţi de apă cu un nivel mare de radioactivitate, bălţi care s-au format în sălile şi galeriile tehnice.
Muncitorii sunt prinşi într-un cerc vicios: pe de o parte, ei trebuie să răcească reactoarele, dar pe de altă parte, cu cât folosesc mai multă apă, cu atât cresc mai mult bălţile radioactive. Cu cât varsă mai puţină apă, cu atât temperatura creşte în reactoare.
Japonia intenţionează să acopere cu prelate trei reactoare avariate de la centrala nucleară de la Fukushima, pentru a reduce emisiile radioactive. Autorităţile se gândesc chiar să utilizeze un petrolier, pentru a evacua apa contaminată din centrală.
Probleme peste probleme în Japonia, după accidentul de la centrala nucleară din Fukus