Fostul preşedinte al Egiptului, Hosni Mubarak, va primi lunar o pensie în valoare de 339 de dolari din partea statului, a anunţat ziarul Al-Masry Al-Youm ieri. Pensia pe care Mubarak ar trebui să o primească pentru serviciile militare este momentan blocată, scrie aceeaşi sursă citată de Ria Novosti.
Pensia pe care o va asigura statul egiptean pentru fostul lider nu depăşeşte cu mult 300 de dolari. Această sumă nu include şi pensia de militar care ar trebui să I se adauge, sumă care momentan este blocată. Mubarak se află momentan în arest la domiciuliu şi I s-a interzis întregii sale familii să părăsească Egiptul.
Averea pe care a adunat-o Hosni Mubarak în cele trei decenii în care s-a aflat la conducerea Egiptului este estimată la cel puţin 40 de miliarde şi maxim 70 de miliarde de dolari. Cifra este estimativă deoarece întreaga familie Mubarak a ţinut mereu secret profitul care îl obţineau din afaceri. Dacă Mubarak ar avea averi şi proprietăţi în valoare de 70 de miliarde de dolari, l-ar întrece pe mexicanul Carlos Slim, cel mai bogat om din lume declarat şi pe americanul Bill Gates.
Mubarak a fost privit toată viaţa ca un miliar ajuns la conducerea Egiptului şi nu ca un om de afaceri. Se crede că postura lui i-a asigurat "acoperirea" necesară pentru a se îmbogăţi. "Nu exista responsabilitate, nu era nevoie de transparenţă. Mubarak putea să intre în sfera economică şi să beneficieze de monopoluri, mită, taxe birocratice şi nepotism. Avea profit garantat", explică profesorul Amaney Jamal de la universitatea Princeton.
Egiptenii vor să pună mâna pe averea fostului preşedinte sau măcar să determine comunitatea internaţională să îi blocheze accesul la bani. Jumătate de milion de oameni au semnat o petiţie online pentru ca statele G20 să îi blocheze bunurile lui Hosni Mubarak, Elveţia fiind prima ţară care a şi pus în aplicare acest lucru. Banii