Senatul a aprobat, ieri, un proiect de lege care prevede ca, până la 31 decembrie 2013, executarea obligaţiilor de plată, inclusiv pentru creditorii FNI, să se facă exclusiv din veniturile realizate prin activităţile de privatizare ale AVAS, nu din bugetul instituţiei alocat de stat, potrivit Mediafax.
Proiectul de lege, iniţiat de Guvern, a fost aprobat de Senat cu 45 de voturi "pentru", 41 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri şi are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri temporare privind funcţionarea AVAS.
Potrivit proiectului, "sumele repartizate de la bugetul de stat Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului pentru plata cheltuielilor de personal, a celor aferente func-ţionării AVAS şi a celor pentru reprezentarea României în faţa Curţii de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferenţelor Relative la Investiţii nu pot fi supuse executării silite".
În Raportul Comisiei pentru administraţie publică se arată că "cea mai mare parte a obligaţiilor de plată ale AVAS reprezintă despăgubirile acordate de instanţele judecătoreşti creditorilor FNI şi echivalente băneşti restituite de societăţile comerciale privatizate către foştii proprietari ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti", însă "sumele necesare depăşesc posibilităţile Agenţiei, ceea ce duce la blocarea conturilor acesteia".
De asemenea, în raport se mai arată că blocarea conturilor AVAS pune în pericol funcţionarea instituţiei şi chiar blocarea activităţii acesteia.
"Executările silite au condus la imposibilitatea achitării obligaţiilor legale de plată ale instituţiei, inclusiv a facturilor emise de furnizorii de utilităţi", se mai arată în document.
Legea, care are caracter ordinar, prevede că această măsură este una temporară, până la data de 31 decembrie 2013.
Senatul a fost prima Cameră sesizată, decizia urmân