Animalele abandonate pe străzile pustii şi oamenii care au sfidat ordinul de evacuare sunt singurele forme de viaţă din jurul centralei nucleare avariate. Tabloul sumbru a fost realizat de o echipă a unei televiziuni japoneze care a pătruns dincolo de semnele ce marchează „zona periculoasă“ cu o rază de 20 km.
Străzile şi casele par goale. Zeci de mii de oameni au fost evacuaţi din zonă, singurii cărora li se permite accesul fiind muncitorii care se luptă să limiteze scurgerile radioactive. Vizitatorii sunt întâmpinaţi numai de câini şi de mugetele vacilor abandonate de fermieri. Dar prima impresie e înşelătoare. În ciuda avertismentelor de a părăsi zona, unii locuitori au ales să rămână, asumându-şi riscurile. "Nu prea mai există bunuri, nu prea mai sunt magazine deschise, dar au rămas destui fermieri în zonă şi deci avem legume", a declarat unul dintre ei, Shinichi Fukushima, cultivator de orez. "Vor mai muri oameni şi se vor mai întâmpla lucruri rele. O să fie şi mai rău", a spus un alt locuitor rămas pe loc.
Nivel-record de radiaţii
Premierul nipon a anunţat că ţara e în "alertă maximă" pentru reducerea riscului de criză nucleară. Centrala de la Fukushima a fost grav avariată de un tsunami ce a urmat seismului din 11 martie. Criza s-a agravat însă, punând sub semnul întrebării capacitatea specialiştilor de a stabiliza reactoarele.
Concentraţia de iod radioactiv din apa mării, la 300 de metri de centrală, era ieri de 3.355 de ori peste limita normală. Este cel mai mare nivel de iod 131 măsurat de la începutul catastrofei, de trei ori mai mare decât cel măsurat duminică. De la începutul accidentului, centrala japoneză a emis numeroase elemente radioactive, în principal iod şi cesiu, transportate de miile de tone de apă care au fost vărsate de salvatori pentru a răci instalaţiile. O parte din această apă s-a scurs în Pacific. Potri