Sub titlul "Femei de dictator", Diane Ducret, istoric, filosof şi jurnalist îşi publică prima carte. O vastă lucrare de 350 de pagini consacrată relaţiilor - uneori agitate - întreţinute de diverşi dictatori cu nevestele, amantele sau confidentele lor. Pe lista celor "luaţi în seamă" de tânăra autoare, figurează şi cuplul Elena şi Nicolae Ceauşescu.
Ele se numeau Nadia, Clara, Jiang Qing, Elena, samd. Ei se chemau Lenin, Musolini, Mao, Ceausescu, samd. Opt capitole, opt poveşti diferite şi în acelaşi timp asemănătoare. Soţii, confidente sau admiratoare, toate aceste femei aveau în comun faptul că au fost totodată îndrăgostite şi triumfătoare, trădate şi sacrificate, uneori chiar ucise de zbirii celui pe care-l adorau mai mult sau mai puţin.
Capitolul consacrat soţilor Ceauşescu numără aproape 40 de pagini. Un capitol bine documentat, bazat pe arhive sau lucrări de referinţă semnate de Catherine Durandin, Thomas Kunze, Radu Portocală sau Despina Tomescu. Povestirile lui Ion Mihai Pacepa sunt privite cu circumspecţie de Diane Ducret. Fostul colaborator al lui Nicolae Ceauşescu "nu e demn de încredere decât pentru anumite evenimente şi conversaţii plauzibile din punct de vedere istoric."
Intitulat "Elena Ceauşescu: lux, calm şi Securitate", capitolul 7 ne schiţează itinerariul unei tovarăşe "dezgheţate", "sfânta Elena din Petreşti" cum o porecleşte autoarea cărţii. Cea care se născuse doar "Lenuţa", Elena devenind un prenume adoptat ulterior ca să sune mai frumos, era încă din tinereţe o fată bătăioasă şi cu o gură ce-i mergea ca o meliţă.
Aleasă în mod surprinzător regina balului la 23 de ani, Lenuţa din Petreşti e la origine o ţărancă educată sumar, cu doar 5 clase primare la activ. Pentru a-şi masca lipsa de carte, tânăra va încerca să se impună prin seducţie. Din păcate însă nici fizicul n-o prea avantajează. Şi cu toate acestea, reuşe