Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei susţin, în platforma lansată miercuri, reducerea ca număr şi în cuantum a taxelor şi a impozitelor, un sistem de pensii sustenabil, astfel ca pensiile de stat să nu fie în pericol, dar şi salarii mărite până în 2012 pentru medici şi profesori, potrivit Mediafax.
Cei trei democrat-liberali propun diminuarea prezenţei statului în economie, care, în opinia lor, va avea un triplu efect: creşterea eficienţei, scăderea corupţiei şi depolitizarea unor decizii economice.
"Acum, statul e un factor de distorsionare a regulilor pieţei. Trebuie să-i dăm un alt rol, reconstruindu-i credibilitatea atât în faţa cetăţenilor, cât şi în faţa actorilor economici", susţin aceştia.
Preda, Voinescu şi Macovei mai vor trecerea economiei de la o dezvoltare bazată pe consum la o dezvoltare bazată pe producţie. În opinia lor, principala lecţie a ultimilor ani este aceea că economiile a căror dezvoltare se bazează pe consum sunt vulnerabile în crize economice, în vreme ce economiile a căror dezvoltare se bazează pe producţie sunt mai rezistente.
Totodată, ei susţin diminuarea poverii fiscale pe muncă, ca un prim pas al unei ample şi bine gândite politici de reducere a taxelor şi impozitelor, atât în cuantum cât şi în numărul lor.
Semnatarii platformei lansate miercuri propun şi înscrierea în Constituţie a unui deficit bugetar maxim de 3 la sută, precum şi elaborarea bugetului cu minimum 6 luni înainte de debutul anului fiscal şi consultarea cu autorităţile europene competente, pentru o sincronizare cu politicile ţărilor membre şi participarea la strategia "semestrului european" propusă de Comisia Europeană ca o nouă fază a integrării.
Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei apreciază, de asemenea, că sistemul public de sănătate are nevoie de sporirea calităţii managementului la nivelul fiecăre