Guvernul decide miercuri, 30 martie, ce se va întâmpla cu programul Prima Casă, dacă mai continuă sau nu şi în 2011. Statul nu mai poate să ofere garanţii pentru program, iar bancherii trebuie să decidă dacă vor să preia jumătate din riscul de neplată. Care sunt însă propunerile bancherilor pentru Programul Prima Casă 4?
Statul român a garantat până în prezent 37 de mii de credite prin programul Prima Casă, în valoare de 1,5 miliarde de euro. Suma alocată pentru 2011 a fost de două sute de milioane de euro, iar banii deja s-au terminat.
În aceste condiţii, Guvernul nu mai poate da garanţii pentru achiziţionarea de locuinţe la dobândă mică. Alte 30 de mii de credite pot fi acordate, dacă băncile sunt de acord să împartă riscul de neplată în mod egal cu statul.
Nivelul dobânzii, avansul, comisioanele plătite deja Fondului de Garantare şi constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de bănci în cazul diminuării la jumătate a garanţiei statului în programul Prima Casă.
Majoritatea băncilor a cerut posibilitatea de a creşte dobânda în cazul unei garanţii diminuate cu 50%, întrucât riscurile asumate sunt semnificativ mai mari, susţin bancherii.
Propunerile venite din partea băncilor vizează şi majorarea plafonului de garantare pentru un credit, stabilit în prezent la 60 de mii de euro, precum şi posibilitatea finanţării clienţilor care au achiziţionat deja un apartament, dar vor să se mute într-o locuinţă de clasă superioară.
Creditele prin Prima Casă au o rată a dobânzii EURIBOR la trei luni plus o marjă fixă de maximum 4% pe an, la credite în euro.
Guvernul decide miercuri, 30 martie, ce se va întâmpla cu programul Prima Casă, dacă mai continuă sau nu şi în 2011. Statul nu mai poate să ofere garanţii pentru program, iar bancherii trebuie să decidă dacă vor să preia jumătate din riscul de neplată. Care s