Cele mai mari două cartiere rezidenţiale propuse pentru Cluj, Tineretului şi Dealul Lomb, dar şi al treilea mall anunţat în oraş, Akademia Center, au intrat într-un impas fără şanse prea mari de reabilitare. În toate aceste proiecte autorităţile locale sunt parteneri ai investitorilor, semn că nici la Cluj asocierile public-private nu dau roade.
Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte imobiliare ale municipalităţii din Cluj-Napoca din ultimii 20 de ani, "Cartierul Tineretului", prevedea construcţia a 6.000 de locuinţe pe un teren de 203 hectare, investiţia totală fiind estimată la peste o jumătate de miliard de euro.
În urmă cu cinci ani, compania Polus Real Estate, controlată de Arpad Paszkany, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, a încheiat un acord cu Primăria Clujului pentru dezvoltarea acestui proiect. În schimbul terenului pus la dispoziţie de municipalitate, dezvoltatorul trebuia să realizeze 384 de locuinţe sociale, care urma să fie date gratuit Primăriei Cluj.
Investiţia nu a mai fost însă realizată, reprezentanţii Polus Real Estate invocând prăbuşirea pieţei imobiliare şi îngheţarea creditării pentru achiziţia de locuinţe, cu toate că anii 2006-2008 pot fi consideraţi o perioadă de boom pentru afacerile imobiliare.
Cum terenul a rămas gol, iar primăria a cerut o soluţie concretă, investitorii de la Polus Real Estate le-au propus autorităţilor din Cluj o transformare a acestui proiect dintr-unul imobiliar într-unul de energie regenerabilă.
Propunerea lui Paszkany pentru Primăria Cluj constă în realizarea unui parc fotovoltaic uriaş, cel mai mare din România, pe terenul unde trebuia ridicate apartamentele din Cartierul Tineretului, iar 30% din producţia de energie a parcului să fie folosită pentru iluminatul stradal al Clujului.
Mai mult, din economiile realizate, estimate la un milion de euro anual, primăria ar put