Numărul minorilor care suferă de afecţiuni psihice din cauză că fiinţele dragi au plecat la muncă peste hotare a crescut cu 30% în ultimii cinci ani, susţin specialiştii. Mulţi dintre micuţi suferă de depresie cronică şi înregistrează rezultate proaste la învăţătură, mai spun psihiatrii.
Plecarea mamei la muncă în Italia a marcat puternic destinul lui Alexandru, un băieţel de opt ani din Căuşeni. Cu puţin timp în urmă, tatăl său alcoolic a murit, iar copilul a rămas în grija unor rude. La mai puţin de două luni, tutorii l-au adus la psihiatru, spunând că băiatul a devenit de nerecunoscut.
DEPRESIE CRONICĂ LA DOAR OPT ANI
„Este foarte tăcut ziua, iar noaptea bolboroseşte prin somn. Spune mereu că vrea s-o vadă pe mama", povesteşte mătuşa copilului. Doctorii l-au consiliat mai multe luni la rând, dar schimbările spre bine sunt minime. La doar opt ani, Alexandru suferă de depresie cronică. Într-o situaţie similară sunt sute de copii rămaşi acasă fără părinţi.
„Asistăm la o creştere alarmantă a ratei tulburărilor mintale în rândul copiilor, cauzată de migraţie. Faţă de acum cinci-şapte ani, avem cu 30% mai mulţi minori care se adresează după ajutor, fiind marcaţi de plecarea părinţilor peste hotare", susţine Ghenadie Cărăuşu, doctor conferenţiar la Catedra de psihiatrie a Universităţii de Medicină şi Farmacie. Anul trecut, în total pe ţară, la psihiatru s-au adresat peste 21.000 de copii, cu aproape 1.000 mai mulţi faţă de 2009, arată datele prezentate de Mihai Cucu, directorul adjunct al Spitalului Clinic Republican de Psihiatrie. „Simptomele de care suferă aceşti minori dispar când părinţii revin acasă sau dacă încep să-şi sune regulat copiii" a declarat Lidia Cunicovschi, specialis principal în psihiatrie pediatrică la Ministerul Sănătăţii. Potrivit unui raport ONU, în Moldova unu din zece copii creşte doar cu mama sau cu tata, iar unu din 20 are