Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, a criticat, ieri, actualul sistem de administrare a companiilor de stat, afirmând că acestea "sunt conduse de oameni lipsiţi de experienţă, apropiaţi de mediul politic, care iau decizii în funcţie de interesele proprii, şi nu în funcţie de interesele companiei". Această situaţie ar putea să se schimbe, în opinia ambasadorului american, prin privatizarea companiilor de stat, în special cele energetice, prin piaţa de capital, după modelul polonez care, în opinia domnului Gitenstein, ar trebui aplicat şi de ţara noastră. Excelenţa sa a declarat, ieri, cu ocazia deschiderii şedinţei de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti:
"Piaţa de capital poate juca un rol crucial în atragerea de investiţii din România şi din străinătate. Este nevoie de capital pentru infrastructura României, dar trebuie să menţineţi deficitul economic în limitele convenite cu FMI şi cu Comisia Europeană. Doar în domeniul energetic aveţi nevoie de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru modernizări. Acest lucru nu se va realiza atât timp cât activele strategice ale României aparţin unor întreprinderi de stat conduse de oameni lipsiţi de experienţă (...). Cred că modelul potrivit pentru România este Polonia, al cărei guvern a anunţat în 2009 că va demara un program pentru strângerea a peste 10 miliarde de euro prin vânzarea unei cote din participaţia sa în companiile de stat. Polonia a reuşit, nu oferind tratament preferinţial aliaţilor politici care să cumpere activele la o valoare sub preţul pieţei, ci folosindu-şi piaţa de capital. Aşa ar trebui să se întâmple aici, în România".
Ambasadorul Statelor Unite a atins, în discursul său, şi problerma contractelor sub preţul pieţei încheiate de "Hidroelectrica" , care ar fi determinat pierderi importante pentru companie.
Decizia Guvernului de înfiinţare a celor două co