Potrivit agenţiei nipone Kyodo, iodul radioactiv din jurul centralei şi din apă are o concentraţie de 4.385 de ori mai mare decât cea normală. Marţi nivelul era de "doar" 3.355 de ori mai mare.
Autorităţile au fost sfătuite imperativ de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică să ia măsuri de combatere a contaminării radioactive pe o rază mai mare de 20 de kilometri în jurul centralei, aşa cum se întâmplă acum. Experţii agenţiei susţin că mostrele de pământ colectate la 40 de kilometri de Fukushima prezintă o depăşire a nivelului la care se impune evacuarea.
Deşi guvernul exclude că situaţia prezintă riscuri imediate pentru sănătatea umană, plănuieşte extinderea zonei de monitorizare.
Guvernul revizuieşte planul de construcţie a altor reactoare nucleare
Premierul Japoniei, Naoto Kan, a declarat joi că va reanaliza profund planul existent de construcţie a altor 14 reactoare nucleare până în 2030, ca rezultat al nesfrşitei crize nucleare.
Centrala de la Fukushima trebuie scoasă din folosinţă, mai crede Kan.
Potrivit planului energetic aprobat în iunie 2010 de Japonia, Guvernul susţinea că energia nucleară va fi "principala sursă de energie pe termen mediu şi lung"şi că va construi cel puţin alte 14 reactoare nucleare în următorii 20 de ani, 9 dintre ele urmând a fi gata până în 2020.
1.000 de cadavre nu au fost ridicate de autorităţi
Teama de radiaţii a împiedicat autorităţile să colecteze circa 1000 de trupuri ale victimelor cutremurului şi tsunamiului din zona Fukushima.
O sursă a poliţiei a declarat pentru Kyodo că "trupurile au fost expuse unui nivel ridicat de radiaţii după moarte."
Se caută soluţii pentru ridicarea cadavrelor fără a expune familiile, echipele de intervenţie şi lucrătorii de la morgi.
Potrivit agenţiei nipone Kyodo, iodul radioactiv din jurul centralei şi din apă are o concentraţie d