Listarea BCR pe bursa de la Bucuresti este asteptata de investitori de mai bine de trei ani, dar rabdarea le este pusa la incercare, iar faptele intarzie sa apara. Erste s-a angajat in contractul de privatizare sa listeze actiunile BCR pe piata locala, initial, pana in 2009, dar, ulterior, a amanat listarea pana in 2011.
Actorii pietei de capital sustin ca nu exista motive sau argumente pentru care cea mai mare banca din Romania sa nu fie listata pe Bursa de Valori Bucuresti, in special in conditiile in care acest lucru este prevazut in contractul de privatizare. Listarea actiunilor BCR trebuia sa se realizeze, initial, pana in 2009, dar, la acel moment, conditiile de piata nu erau favorabile.
Listarea a fost amanata pana cel tarziu la finalul anului 2011, dar reprezentantii BCR nu sunt incantati nici acum de o eventuala listare.
Dominic Bruynseels, presedintele BCR, argumenteaza ca lichiditatea bursei de la Bucuresti nu este suficienta pentru a sustine actiunile unui emitent mare, precum este cazul BCR, cea mai mare banca de pe piata locala. In plus, Bruynseels sustinea de curand ca listarea recenta a actiunilor Fondului Proprietatea a demonstrat ca acesta nu este momentul bun.
“Este interesant ce s-a intamplat cu actiunile Fondului Proprietatea, o companie foarte mare recent listata la bursa. Au existat multe speculatii potrivit carora pretul actiunilor urma sa creasca spectacular, insa, de fapt, cotatia s-a stabilizat la un pret inferior celui de la listare”, a declarat Dominic Bruynseels.
In replica, Valentin Ionescu (foto), CEO al BVB, a precizat ca, de fapt, listarea Fondului Proprietatea a fost un succes. "Si actiunile Fondului Proprietatea erau tranzactionate la Depozitarul Central, la preturi sub cel de listare. Trebuie sa intelegem ca discount-urile la care sunt tranzactionate acum la bursa actiunile FP nu sunt influentate