Ce efecte va avea reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) in valuta, decisa joi de BNR? Masura va stimula creditarea, dar ar putea avea ca impact negativ deprecierea leului, potrivit analistilor contactati de DailyBusiness.ro.
Decizia Bancii Nationale a Romaniei privind RMO in valuta i-a luat oarecum prin surprindere pe analisti, care estimau ca banca centrala va mentine nivelul acestora in sedinta de joi.
Florian Libocor, economistul-sef al BRD, a precizat ca din punctul sau de vedere, reducerea rezervelor la valuta nu este chiar o surpriza totala.
"Am avut in vedere reducerea rezervelor minimie obligatorii cu 5 puncte procentuale, atat la valuta cat si la lei, in acest an, insa fara a mentiona exact cand. Reducerea la valuta a avut loc acum si o astept pe cea la lei", a spus Libocor.
El a adaugat ca BNR a considerat necesara transmiterea unui mesaj pozitiv. Astfel, a fost aleasa optiunea de a transmite mesajul pozitiv prin intermediul unui instrument administrativ, rezerva minima obligatorie.
"Consider decizia ca fiind adecvata scopului si benefica pietelor in ansamblu si nu exclusiv pietei monetare", a mai spus Libocor.
El a mentionat ca efecte secundare o incurajare a creditarii.
Oricum, creditarea "va creste prudent si gradual si va merge inspre consum, insa sper ca principalul consumator (beneficiar) sa nu fie populatia, ci proiectele guvernamentale de investitii in dezvoltarea infrastructurii. De asta avem mare nevoie acum", a mai spus economistul-sef al BRD.
Pe de alta parte, Nicolae Chidesciuc, economist sef la ING Bank Romania, considera ca decizia BNR de a reduce rezervele minime obligatorii aplicabile imprumuturilor in valuta va avea un impact negativ.
"Este posibil ca BNR sa fi luat aceasta decizie pentru a ajuta Ministerul Finantelor sa se imprumute mai