Preşedintele Parlamentului European (PE), Jerzy Buzek, a informat Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) că, în cazul specific al acuzaţiilor aduse de Sunday Times împotriva unor membri ai instituţiei, OLAF are dreptul de a face o anchetă administrativă, a anunţat azi un comunicat al PE. Buzek s-a opus iniţial anchetei OLAF în cazul care îi vizează pe trei foști sau actuali europarlamentari, inclusiv românul Adrian Severin, suspectați că au acceptat să depună amendamente legislative în schimbul unor sume de bani. Parlamentul UE așteaptă acum reacția instituțiilor judiciare de la București. Sursa: Mediafax
În cadrul investigaţiei declanșate, anchetatorii OLAF au încercat în 22 martie să adune probe din birourile celor 3 eurodeputaţi implicaţi. Autorităţile PE au refuzat însă accesul inspectorilor OLAF în birourile respective şi au cerut sigilarea acestora de către personalul de securitate al PE.
Președintele PE a apreciat că Tratatul stipulează că o investigaţie poate fi condusă când este clar enunţat că interesele financiare ale Uniunii Europene sunt afectate şi a cerut OLAF-ului informaţii suplimentare. OLAF, notează PE, a oferit aceste lămuriri, iar Buzek a fost de acord cu punctul de vedere conform căruia OLAF are dreptul de a conduce o ancheta administrativă. „Preşedintele a furnizat ieri către OLAF datele digitale pe care vicepreşedintele Parlamentului European Diana Wallis le-a primit de la Sunday Times”, informează comunicatul PE.
Dosarul „bani contra amendamente” a fost deschis în urmă cu o săptămână și jumătate de publicația Sunday Times, care a arătat că trei europarlamentari, printre care şi Adrian Severin, s-au declarat dispuşi „să-şi vândă serviciile” contra unor sume de până la 100.000 de euro unor jurnalişti ai ziarului britanic care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby.
Europarlamentarii suspecți sunt austriacul Ernst St