Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a criticat dur, joi dimineaţă, la Bursa de Valori Bucureşti, aşa-numita "reformă" a domeniului energetic românesc.
"În domeniul energetic aveţi nevoie de 10 miliarde de dolari pentru a modernciza sectorul. Acest lucru nu poate fi realizat doar cu veniturile obţinute din taxe şi nu atâta timp cât aceste active aparţin unor întreprinderi de stat conduse de oameni lipsiţi de experienţă, apropiaţi de mediul politic, care iau decizii nu în funcţie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci în funcţie de interesele proprii".
"Efortul actual de reorganizare a companiilor energetice de stat în doi campioni energetici naţionali, în loc să se analizeze opţiunea de a le privatiza total sau parţial, este nu doar un mod ineficient de utilizare a unor resurse valoroase. Aşa cum am spune în America, acesta este un efort de "rearanjare a şezlongurilor de pe Titanic" pentru că nu ia în considerare problema fundamentală a companiilor energetice de stat - faptul că nu sunt administrate cu adevărat ca nişte afaceri.
Relatările presei au arătat că, de cel puţin zece ani, peste 50 la sută din producţia energetică a companiei Hidroelectrica a fost îndreptată spre contracte preferenţiale de energie, la preţuri considerabil mai mici decât costurile de producţie. Deşi acordarea de reduceri de preţ pentru consumatorii mari de energie nu e neapărat o practică de afaceri incorectă, extinderea acestui beneficiu de către o companie de stat înseamnă subvenţionarea unui număr mic de utilizatori, în detrimentul celorlalţi consumatori. În cazul României, o distincţie importantă este că aceste tipuri de reduceri de preţ speciale par a fi acordate adesea în funcţie de legăturile politice, mai degrabă decât ţinând cont de practici de afaceri raţionale.
"Guvernul a folosit aceste companii pe post de puşculiţe"
În continuare, Gitenstein a cr