Pentru fiecare locuitor al municipiului, există 19 metri pătraţi de spaţiu verde, sub limita minimă de 26 de metri pătraţi impusă de Uniunea Europeană. Consiliul Local se chinuie să găsească zone pe care să le transforme în parcuri, astfel încât Slobozia să se încadreze, până în anul 2016, în limitele impuse de Uniunea Europeană privind spațiile verzi.
Cu toate că depășește cu mult orașe mari din țară, inclusiv Bucureștiul, Slobozia mai are la dispoziție cinci ani pentru a intra în limitele europene de 26 de metri pătrți de zonă verde pe cap de locuitor. În acest moment, reședința județului Ialomița are aproximativ 100 de hectare de zonă verde, din care 40% reprezintă parcurile. La o populație de 52.000 de locuitori, cât are Slobozia, rezultă o medie de 19 metri pătrați de zonă verde pe cap de locuitor. „Ne gândim la o strategie care să ne ajute să ducem zona verde spre limita impusă de UE, până în anul 2016. Suntem siguri că ne vom încadra“, spune Horia Furcoi, șeful Serviciului de Gospodărire Comunală Slobozia.
Parcuri noi în oraș
Municipalitatea pregătește în următoarea perioadă transformarea unor zone în spații verzi, astfel încât în anul 2016 Slobozia să dețină cel puțin 26 de metri pătrați de zonă verde pe cap de locuitor. „Am identificat anumite zone din oraș pe care le vom propune Consiliului Local să fie transformate în parcuri. Distanța care ne separă de normele europene este mică, așa încât nu îmi fac probleme că nu o să reușim. Slobozia este oricum peste multe alte orașe mari din România, inclusiv Bucureștiul, care are doar nouă metri pătrați de zonă verde pe cap de locuitor“, spune Horia Furcoi.
În municipiul Slobozia, există nouă parcuri. Cel mai mare este Parcul Tineretului, care se întinde pe o suprafață de 15,6 hectare, în timp ce la polul opus se situează Parcul E 14, care are o suprafață de doar 0,7 hec