Preşedintele Parlamentului European autorizează ancheta OLAF privindu-i pe cei patru parlamentari acuzaţi de luare de mită. El propune în acelaşi timp o reformă a normelor de etică ale instituţiei.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Oficiul de Luptă Anti-fraudă (OLAF) va avea acces la hard-disk-ul computerelor folosite de cei patru euro-parlamentari suspectaţi de luare de mită. Printre aceştia se află şi euro-deputatul român Adrian Severin.
Este vorba însă mai mult de o recunoaştere a competeţei OLAF-ului de a ancheta în această problemă în condiţiile în care vorbim deocamdată de o investigaţie administrativă. În cazul Severin, OLAF-ul ar putea intra în biroul acestuia abia după ce Parlamentul European ar decide ridicarea imunităţii acestuia. O astfel de solicitarea de ridicare a imunităţii poate veni doar din partea DNA.
Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek doreşte o schimbare profundă a regulilor de etică şi de conduită în sânul instituţiei pe care o conduce.
Această instituţie poate cere Comisiei Europene să demisioneze, dacă acte de corupţie sunt dovedite, dar nu-şi poate face curat în propria-i casă, spune în esenţă Buzek într-o scrisoare văzută de RFI. Aceasta, adresată şefilor de grupuri politice ale Parlamentului detaliază cele şapte puncte pe care se va baza reforma.
Buzek cere printre altele crearea unei liste transparente a companiilor de lobby ce acţionează pe lângă instituţiile comunitare.
El doreşte şi o reglementare a activităţilor remunerate pe care deputaţii europeni le pot avea în afara Parlamentului.
Orice conflict de interese trebuie declarat, mai spune Buzek, iar deputaţii trebuie să poată justifica toate rapoartele şi amendamentele depuse, astfel încât posibilităţile de fraudă să fie îndepărtate.
În cazul Severin, OLAF va porni deci o anchetă administrativă,