Banii investitorilor străini se reîntorc pe pieţele imobiliare din Europa Centrală şi de Est pe măsură ce devine tot mai clar că recesiunea s-a încheiat şi un nou ciclu de creştere economică apare la orizont.
Primele semnale că piaţa imobiliară din regiune captează din nou atenţia investitorilor apăruseră încă din a doua jumătate a anului trecut, când s-au perfectat primele tranzacţii majore după aproape doi ani de îngheţ, dar o tendinţă clară în acest sens a început să se contureze abia în ultimele două-trei luni, pe măsură ce piaţa a fost invadată de tot mai multă lichiditate. Spaţiile de birouri şi cele comerciale, dar şi spaţiile industriale într-o anumită măsură, sunt principalele ţinte ale investitorilor.
Volumul tranzacţiilor finalizate în ianuarie şi februarie pe piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est este evaluat de consultanţii CB Richard Ellis la 1,2 miliarde euro, cu circa 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. O contribuţie importantă la creşterea volumului tranzacţiilor a avut-o preluarea Europolis de către dezvoltatorul austriac CA Immo pentru circa 270 de milioane euro, tranzacţie anunţată încă din vara anului trecut, dar perfectată abia la începutul lui 2011.
Polonia, lider în continuare. Cele mai multe investiţii se îndreaptă în continuare către Polonia, singura ţară din regiune care nu a fost afectată de recesiunea economică globală şi care este văzută ca o "oază de stabilitate" de către investitorii străini.
Dar nici alte ţări, ca Bulgaria, Ungaria sau România nu se pot plânge de lipsă de interes din partea investitorilor. De exemplu, fondul de investiţii Europa Capital a anunţat recent achiziţia pentru 20 mil. euro a unui parc comercial din Plodviv. Proiectul, cu o suprafaţă totală de 25.000 de metri pătraţi, este primul activ imobiliar din Bulgaria intrat în portofoliul Europa Capi