„Sirienii nu sunt deloc mulţumiţi de discursul preşedintelui” (The Guardian). „Reformele din Siria trebuie susţinute de UE şi de Turcia” (Der Standard). „Occidentul nu vrea neapărat schimbarea lui Baschar al Assad, deoarece asta ar putea destabiliza regiunea” (Berlingske). „Omenirea va începe să se dezintereseze de catastrofă de la Fukushima” (Die Welt).
Începem cu situaţia din Siria, unde Bashar al Assad a ţinut un discurs. Cei care aşteptau ca el să anunţe reforme au fost dezamăgiţi. Preşedintele sirian a vorbit despre o „conspiraţie împotriva Siriei”.
După cum notează Le Figaro „preşedintele sirian era aşteptat să vorbească despre starea de urgenţă, în vigoare în 1963. Dar, Bashar al Assad nu a spus nici un cuvânt despre asta, ci a vorbit despre o conspiraţie care ar exista împotriva ţării şi a spus că o minoritate încearcă să arunce Siria în haos”.
După cum scrie The Guardian în Marea Britanie, „sirienii nu sunt deloc mulţumiţi de discursul preşedintelui pe care îl aşteptau să îşi ceară scuze pentru cei ucişi în ultimele zile şi să anunţe reforme”.
În Austria, Der Standard spune că „reformele din Siria trebuie susţinute de Uniunea Europeană şi de Turcia”. Soluţia paşnică pentru această ţară nu va veni dintr-un model arab, ci din Turcia, un stat care ştie să îmbine laicitatea şi islamul. Depinde însă de liderii de la Damasc dacă vor şti, sau nu, să treacă la reforme. În orice caz, scrie ziarul austriac, „revendicările oamenilor din stradă nu pot fi ignorate, după cum s-a văzut în ultimele luni”.
Ziarul danez Berlingske atrage însă atenţia că „Occidentul nu vrea neapărat schimbarea lui Baschar al Assad, deoarece asta ar putea destabiliza regiunea”. Pentru Orientul Mijlociu, Siria înseamnă un pericol mai mare decât Libia. Toată lumea ştie că Moammar Gaddafi e un personaj bizar pe care nici unul dintre vecini nu îl ia în serios. N