Producţia de legume obţinută anul trecut în ţara noastră a fost în scădere, în condiţiile în care oricum România importă peste trei sferturi din necesarul de consum.
Producţia de legume a fost anul trecut mai mică cu 7,7% faţă de 2009, ajungând la 3,6 milioane tone, datorită diminuării suprafeţei cultivate cu 6,4%, până la 250 mii hectare.
Producţiile au fost mai mari la: pepeni verzi şi galbeni (+1,1%) şi mai mici la: ardei (-8,9%), ceapă (-6,9%), castraveţi (-6,8%), varză (-4,6%), tomate (-2,4%), morcovi (-1,4%), potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică.
Şi la cartofi producţia a scăzut cu 17,5%, până la 3,3 milioane tone, datorită scăderii randamentului la hectar şi a suprafeţei cultivate faţă de anul precedent (247 mii hectare).
Faţă de ţările Uniunii Naţionale, randamentul obţinut de producătorii români la producţia de cartofi este foarte redus.
Creşterea producţiei de soia, rapiţă şi floarea-soarelui
Totuşi, producţia de plante oleaginoase a crescut 29,8%, ca urmare a creşterii suprafeţei cultivate cu 40,7%, cât şi a sporirii randamentelor la hectar, totalizând 2,29 milioane tone, faţă de 1,764 milioane tone în 2009.
Suprafaţa totală cultivată anul trecut cu soia, rapiţă şi floarea soarelui a fost de 1,405 milioane hectare, cu 151.000 de hectare mai mult decât în 2009 (1,25 milioane hectare).
Potrivit datelor INS, creşteri ale producţiei au fost înregistrate, în 2010, la soia (+73,8%), până la 146.000 tone, la rapiţă (+62,1%) până la 924.000 de tone şi la floarea soarelui (+15,2%) unde a fost obţinută o producţie de 1,26 milioane tone.
De asemenea, producţia de leguminoase pentru boabe (mazăre, fasole) a crescut, în 2010, cu 9,4% datorită producţiei medii la hectar, suprafaţa cultivată menţinându-se la nivelul anului precedent. Astfel, în 2010 s-au obţinut 58.000 tone de leguminoa