Protejat de nomenclatura locală, Nicolae Coval, predecesorul lui Brejnev la şefia Partidului Comuniştilor din RSSM, şi-a pierdut în 1950 funcţia, dar a scăpat de închisoare.
Nicolae Coval s-a născut la 19 decembrie 1904, în orăşelul Camenca. A absolvit Institutul de Agronomie din Odesa, în 1929, după care a lucrat agronom în diferite colhozuri din raionul Kotovski, fosta RASSM, până în 1940. După ocuparea Basarabiei de către URSS în 28 iunie 1940 şi crearea RSSM, a ocupat funcţia de ministru al Agriculturii în Guvernul de la Chişinău.
Între 1946 şi 1950 este prim-secretar al Comitetului Central al Paridului Comunist (CC al PC) din Moldova. În aprilie 1950, Mihail Turkin, însărcinatul cu afaceri al CC al PC (bolşevic) Unional în RSSM, îi trimite o scrisoare desfăşurată lui Gheorghi Malenkov, secretar al CC al PC (b) Unional. Documentul conţine o critică acerbă la adresa lui Nicolae Coval. La scurt timp, acesta este înlocuit cu Leonid Brejnev, viitor Secretar General al CC al PC al Uniunii Sovietice, în perioada 1964-1982. Care sunt motivele pentru care este demis Coval şi ce aştepta conducerea de la urmaşul acestuia, Leonid Brejnev?
ÎNVINUIT DE FORMALISM ŞI INEFICIENŢĂ
Un document de arhivă, datat cu 18 aprilie 1950, arată că lui Nicolae Coval, în calitatea sa de prim-secretar al CC al PC (b)M, i se imputau mai multe lucruri. Mai întâi, este vorba de formalismul manifestat în conducerea organizaţiei de partid republicane. Adică, erau adoptate numeroase decizii la nivel de CC, dar nu era verificată implementarea lor de către organizaţiile din teritoriu. Astfel, o serie de comitete raionale şi orăşeneşti de partid din Otaci, Baimaclia, Bender, Bălţi, Briceni, Vulcăneşti, Drochia, Edineţ, Lenin, Cotiujeni, Râşcani, Teleneşti şi Făleşti nu abordaseră măcar la nivel de discuţie 2/3 din hotărârile venite de la Chişinău.
Coval nu numai că nu pre