Agricultura din România va rămâne atractivă pentru investitorii străini atâta timp cât preţul terenurilor agricole va rămâne scăzut, în caz contrar investitorii se vor reorienta către alte ţări din regiune, spune Robert Arsene, director general al Agricover, unul dintre cele mai importante grupuri agricole de pe piaţa locală, cu afaceri de peste 150 de milioane de euro.
"Dacă vor creşte preţurile la terenurile agricole, investitorii se vor muta în Ucraina sau Moldova. Faptul că cineva a venit şi a pus la muncă un activ nelucrat este un beneficiu", explică Robert Arsene (44 de ani), care conduce afacerile grupului Agricover începând cu 2007.
Grupul Agricover este deţinut de investitori iranieni care controlează în România şi compania Prodal '94, producătorul băuturilor alcoolice Stalinskaya şi Wembley.
Suprafaţa de teren agricol deţinută de străini în România este greu de calculat în condiţiile în care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu are astfel de date. Investitorii străini care vor să cumpere teren în România trebuie să-şi înregistreze o firmă în ţară. Suprafaţa de teren luată în arendă sau aflată în proprietatea investitorilor străini poate fi estimată la 3%-5% din totalul terenului agricol, în jur de 300.000 de hectare.
Între primele zece companii care deţin cele mai mari suprafeţe de teren agricol, cinci au în spate investitori străini de naţionalitate cipriotă, libaneză, germană sau vehicule de investiţii din Luxemburg şi insulele Belize.
În privinţa unei posibile crize alimentare în România, Robert Arsene spune că nivelul actual al producţiei agricole acoperă cererea internă şi permite şi exportul unor cantităţi importante de cereale. "Exportăm 5-6 milioane de tone de cereale. În România sunt 9 milioane de hectare de teren arabil. Avem cel puţin 2 milioane pe care cresc bălării, de pe c