Publicitatea pe mobil creste in Romania, desi se afla inca intr-o faza incipienta, cu numai 80 de clienti in toata tara. SMS-ul si MMS-ul detin 95% din piata, dar pe masura de detinatorii de smartphone-uri vor fi mai multi, ponderea se va modifica in favoarea aplicatiilor conditionate de conexiunea la Internet.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene, rata de penetrare a telefoniei mobile in Romania, este de circa 115%, echivalentul a aproximativ 25 milioane de terminale.
Si asta in conditiile in care exista romani care detin mai multe telefoane mobile, dar si altii care nu poseda niciun terminal.
Totodata, acelasi mesaj publicitar nu va ajunge la toti utilizatorii.
Chiar daca ai o baza de date de milioane sau sute de mii de persoane persoane, cei care vor cumpara efectiv vor fi de pana la cateva zeci de mii, a mai spus Lazarov.
"Realizezi astfel o economie, pentru ca in publicitatea mobila, platesti in functie de cati clienti ai atins", a precizat acesta.
In acest context, Marian Seitan, general manager al Mediapost Hit Mail, sustine ca o companie care detine o baza de date de 1 milion de persoane, va putea sa targeteze prin trimiterea de mesaje, de exemplu, doar 1.000 de persoane, care reprezinta tinta pentru brandul respectiv.
"Nu ii deranjam pe toti 1 milion.Targetam doar o parte dintre acestia, iar acest lucru face mesajul mai scump", a mai spus Seitan.
La randul sau, Roberto Lazarov, CEO Supermobil, a declarat ca telefonul mobil reprezinta o oportunitate de a vorbi direct cu clientul.
"Daca faci o publicitate unidirectionala, la TV sau radio, nu poti interactiona sau asculta ce spune clientul caruia i te adresezi", a completat Lazarov.
Acesta a mai spus ca o campanie de marketing trebuie sa targeteze foarte bine publicul caruia i se adreseaza, iar mesaj