Sistemul de pensii private se afla in faza de acumulare si ca urmare fondurile de pensii vor cauta noi oportunitati de investitii. Cum bursa locala nu este una matura fondurile de pensii se vor orienta catre pietele europene, dar solicita autoritatilor masuri adecvate prin care contributiile viitorilor pensionari sa fie investite preponderent in proiecte din economie.
"Avand in vedere tendinta de acumulare de active in sistem (incepand cu luna martie fondurile primesc 3% din contributiile brute ale salariatilor), exista necesitatea de accesa noi oportunitati de investire a contributiilor cu un risc mai mare dar pentru a compensa scaderile randamentelor din zona investitiilor in titluri de stat si obligatiuni", a declarat Mircea Oancea (foto), presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei “Maturizarea pietei de capital”, organizata de Wall-Street.ro, in parteneriat cu BVB si Depozitarul Central.
El a explicat ca in prezent exista un interes ridicat al fondurilor de pensii pentru diversificarea continua a portofoliilor si de cautare a unor noi oportunitati de investitii in actiuni care pot sa aduca pe langa un risc mai mare si rezultate mai bune, pe fondul tendintei de scadere a dobanzilor pentru investitiile in titluri de stat, in depozite bancare sau in obligatiuni.
“Pe perioada crizei au fost foarte multe emisiuni de obligatiuni corporative dar si de titluri de stat la dobanzi atractive. Fondurile de pensii au speculat aceasta nevoie de finantare din partea statelor sau companiilor cu probleme si au preferat in acea perioada cu preponderenta acest tip de investitii”, a spus el.
Fondurile de pensii private nu considera insa bursa romaneasca destul de matura pentru a genera o diversificare adecvata a riscului si pentru a investi preponderent local banii