Din cauza poluarii, statul cheltuieste sume considerabile de bani în plus în fiecare an prin sistemul de sanatate. Numai prin reducerea spitalizarilor in Bucuresti in 2009, statul ar fi putut sa economiseasca aproximativ 400.000 de lei, potrivit cercetatorilor de la Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
Acest calcul nu include spitalizarile la nivel national si nici cheltuielile statului cu consumul de medicamente compensate sau cheltuielile aferente consultatiilor din cabinetele medicilor de familie.
“In momentul de fata, legislatia romaneasca privind calitatea aerului nu respecta cerintele europene, monitorizarea calitatii aerului este incompleta, mai multe substante poluante inregistreaza valori peste limitele de pericol pentru sanatatea umana, iar populatia nu are o modalitate la indemana pentru a evalua in mod realist si coerent calitatea aerului pe care il respira”, declara Irina Bota, expert cercetare, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
Conform studiului, in Bucuresti se inregistreaza depasiri substantiale si frecvente ale limitelor impuse de Uniunea Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru concentratiile de substante poluante in aer.
In anul 2010, toate statiile de monitorizare a calitatii aerului din zona Bucuresti-Ilfov au inregistrat depasiri ale concentratiilor limita pentru cel putin o substanta poluanta . Unele au inregistrat depasiri pentru 2 sau chiar 3 substante poluante. La 7 din cele 8 statii au existat mai multe depasiri ale limitei zilnice decat este permis prin normele europene.
Dintre substantele poluante din aerul din Bucuresti, cele mai periculoase pentru sanatatea populatiei sunt pulberile in suspensie PM10 si PM2,5 (n.red.: PM10 si PM 2,5 sunt denumirile date substantelor poluante dupa dimensiunea particulelor acestora).
In urma realizarii studiului a reiesit ca, la nivelul perioad