După ce a fost amenajată de voluntari, salvamontişti şi oameni de afaceri din Valea Jiului, Peştera Bolii e pregătită să găzduiască evenimente culturale speciale. Sursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIU
1 /.
În ultimii patru ani, Asociaţia Petro-Aqua, ajutată de voluntari, de salvamontişti din Lupeni şi de diferiţi oameni de afaceri din Valea Jiului a reuşit să construiască patru poduri în interiorul Peşterii Bolii, din judeţul Hunedoara. Aşa se face că, acum, vizitatorii nu mai sunt nevoiţi să treacă prin apa pârâului Jupâneasa dacă vor să intre mai adânc în peşteră.
După ce au terminat podurile, câţiva vizitatori, de profesie constructori sau arhitecţi, au evaluat lucrarea la 350.000 de lei, dar s-au crucit, spunând că ei şi firmele lor nu s-ar fi încumetat niciodată la aşa ceva, în principal din cauza dificultăţilor întâmpinate la transportul materialelor de construcţii.
"Am făcut un sistem cu scripeţi şi corzi şi ne-am descurcat până la urmă. Salvamontiştii neau ajutat enorm, pentru că ei au lucrat şi suspendaţi la 10 metri înălţime", arată cum s-au descurcat preşedintele Asociaţiei Petro-Aqua, Szuhanek Imre.
Becuri energofage
Liderul asociaţiei mai spune că prioritatea imediată în ceea ce priveşte amenajarea peşterii o reprezintă realizarea unui sistem de iluminat extins, care să aibă în componenţă becuri ce consumă de aproape 10 ori mai puţin decât cele de acum.
"Ne-am descurcat cu ceea ce-am primit până acum, dar becurile pe care le avem consumă foarte mult, undeva la 8.000 waţi. Vă daţi seama, când intră în peşteră mai puţin de 10 turişti, ieşim în pagubă (preţul unui bilet pentru adulţi este 5 lei, iar pentru copii, 2,5 lei - n.r.). Avem un proiect întocmit pe care îl vom prezenta Preşedintelui Consiliului Jud