Situaţie tot mai incertă în Coasta de Fildeş. Trupele lui Alassane Ouattara, preşedintele ales la scrutinul din noiembrie 2010 şi recunoscut de comunitatea internaţională, au cucerit fără probleme capitala administrativă a ţării, Yamoussoukro şi oraşul San Pédro, principalul port din lume în materie de exporturi de cacao.
E adevărat că armata lui Laurent Gbagbo, şeful de stat care refuză să plece de la putere, nu era dispusă să se jertfească pentru aceste localităţi. Mai importantă pentru preşedintele rebel este capitala economico-politică a ţării, Abidjan. Oamenii lui Ouattara se îndreaptă însă cu paşi repezi spre acest obiectiv.
Forţele armate ale preşedintelui recunoscut pe plan internaţional se află la doar o sută de kilometri de Abidjan, obiectivul final al acestui marş, aparent victorios, lansat în urmă cu patru zile. Trupele pro-Ouattara controlează deja din 2002 jumătatea nordică a ţării. Ofensiva lansată luni spre sudul Coastei de Fildeş urmăreşte aşadar instaurarea puterii Ouattara pe tot teritoriul, înlăturarea de la putere a lui Gbagbo, preşedintele care se agaţă de scaun cu orice preţ. "Învinsul la scrutinul de acum 4 luni mai are câteva ore ca să plece. După aceea situaţia se va complica", avertizează premierul lui Alassane Ouattara, Guillaume Soro.
În poziţie de forţă după aceste luni de criză post-electorală şi 460 de morţi contabilizaţi de Naţiunile Unite, Ouattara se îndreaptă aşadar încet dar sigur spre scaunul de preşedinte care i-a fost oferit de alegători încă din noiembrie. Presiunile internaţionale sunt şi ele uriaşe, Parisul estimând că Gbagbo "trebuie să audă mesajul" Consiliului de Securitate ONU şi deci să "părăsească puterea imediat" pentru a pune capăt luptelor interne.
Pentru moment însă, în ciuda presiunilor şi intervenţiilor diplomaţilor în post la Abidjan, cel în cauză pare că n-a auzit apelul, Gbagbo nu