Odată cu terminarea conflictelor din zonă, companiile româneşti vor trebui să se lupte pentru o cotă mai mare dintr-o piaţă în creştere. Sursa: REUTERS
Marcată, de la începutul acestui an, de conflicte, zona ţărilor din nordul Africii va reprezenta o miză importantă pentru exportatori, după ce turbulenţele se vor încheia. Companiile româneşti vor trebui să se lupte cu marile puteri pentru dezvoltarea afacerilor pe aceste pieţe, care vor deveni tot mai importante, odată cu înlăturarea vechilor regimuri.
În prezent, nordul Africii (Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Sudan) este pentru România piaţa cu cel mai mare excedent comercial, cu exporturi de patru ori mai mari decât importurile, în 2010, a declarat, pentru EVZ, Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Astfel, valoarea exporturilor în aceste ţări a fost de 820 milioane dolari, anul trecut, iar cea a importurilor, de circa 200 milioane dolari. "În total, această arie a asigurat, ca mărime, circa 6% din exporturile României în zona non-UE, adică este o piaţă importantă", susţine Ionescu.
Cine vor fi primii beneficiari ai perioadei post-criză
Potrivit reprezentantului ANEIR, nordul Africii este o piaţă compatibilă cu produsele româneşti, pentru că avem o ofertă destul de diversificată, iar rolul ei va creşte, mai ales că în Maroc, de pildă, se instalează o fabrică de asamblat Dacii, astfel că schimburile comerciale cu acest stat se vor intensifica.
În prezent, livrările de automobile şi vehicule ocupă un loc important în livrările către Algeria şi Maroc, potrivit datelor primite de la Ministerul Economiei.
În Egipt, cea mai mare piaţă din zonă pentru companiile româneşti, aproximativ jumătate din exporturi sunt de cherestea, urmată de maşini şi echipamente electrice.