Omul de afaceri Dinu Patriciu a investit în ultimii ani 100 de milioane de dolari în cercetarea nămolului sapropelic din Marea Neagră, din care speră să obţină gaze sintetice. Acest tip de biomasă ar putea deveni cea mai mare resursă energetică aflată la dispoziţia omenirii, susţine Patriciu.
În urmă cu patru ani, omul de afaceri Dinu Patriciu a pornit o afacere inedită, prin intermediul companiei Marine Resources Exploration International BV, din Olanda, care face parte din DP Holding, fosta Rompetrol Holding. În iulie 2008, Marexin SRL, subsidiara locală a companiei, a obţinut licenţa de explorare în România a unor perimetre maritime, special atribuită în vederea cercetării nămolurilor sapropelice de pe fundul Mării Negre.
Citiţi şi Marexin speră să obţină gaz sintetic din nămolul sapropelic din Marea Neagră.
„Am investit până acum circa 100 de milioane de dolari în acest proiect. Momentan este în faza de cercetare, după care va urma şi cea industrială", a spus Patriciu, ieri, la conferinţa de lansare a revistei „Ştiinţă şi Tehnică".
Resursa energetică a viitorului
El a explicat ce înseamnă de fapt această resursă. „Marea Neagră este o mare tânără, de 7.200 de ani. Acel cataclism care a dus la formarea Mării Negre aşa cum o ştim astăzi a ucis o parte din viaţa care exista. Biomasa s-a dus la fund, unde s-a format un mediu anaerob în care descompunerea masei organice nu se mai face ca în mediu oxigenat. La o adâncime mai mare de 300 de metri, Marea Neagră este o mare moartă, în care bacteriile formează sapropel", a arătat el.
Potrivit lui Patriciu, biomasa astfel creată este bogată în hidrocarburi care constituie o resursă valoroasă energetică. „Este cea mai mare sursă energetică aflată la dispoziţia omenirii, mult mai puţin periculoasă decât energia atomică, dar este foarte greu de exploatat. În următorii 80 de ani