Președintele Confederației Patronatului Român, Gheorghe Naghiu, vorbește într-un interviu pentru cotidianul.ro despre noul Cod al Muncii, Noul Cod de Dialog Social, despre taxele pe forța de muncă, respectiv impozitarea zilierilor.
Domnule Gheorghe Naghiu sunteți președintele Confederației Patronatului Român, patronat care a susținut noul Cod al Muncii. Ministrul Ioan Botiș spunea că prin aprobarea Codului vor ieși la lumină peste 200.000 de locuri de muncă. Când le vedem?
Aprobarea noului Cod al Muncii este un pas înainte pentru economia României. Cred că noua generație va aproba acest Cod al Muncii. Pe de altă parte, angajaţii care acum muncesc și care sunt obișnuiți cu vechiul Cod e posibi să-l dezaprobe. Dar lumea merge înainte și nu înapoi. În ceea ce privește scoaterea la lumină a 200.000 de locuri de muncă din economia subterană, ea nu se va produce prea curând. O dată pentru că unele locuri de muncă nu pot ieși și mă refer aici la șpăgari, vânzătorii ambulanți și de droguri, pe de altă parte, cele care pot ieși se lovesc de taxele mari pe forța de muncă. Personal, cred că nu noul Cod al Muncii va reduce munca la negru, ci reducerea taxelor pe forța de muncă. Iar aici nu s-a întâmplat nimic.
Guvernul Boc anunță o reducere a CAS-ului în a doua parte a anului. Credeți în această promisiune?
De felul meu sunt un om optimist, dar un optimist bine informat devine sigur un pesimist. Personal, aș vrea să fie așa. Dar trebuie să vedem cât de mare este această reducere. Nu trebuie trecut cu vederea faptul că, în 2008 sau începutul lui 2009, guvernul Boc a crescut CAS-ul cu trei puncte procentuale. Acum, dacă ar reduce CAS-ul tot cu trei puncte, practic, nu ar fi de fapt nicio reducere. Ar fi vorba despre o revenire la ce a fost. Deci, eu zic întâi să vedem și apoi să comentăm.
Sunt chiar așa de mari taxele pe forța de muncă în România? @N_