Nu sunt foarte mulți cei care știu că, în prima parte a anilor 90, Moscova a avut parte de un scandal asemănător, din multe puncte de vedere, cu actualul caz Wikileaks. Pe Julian Assange al rușilor îl cheamă Vladimir Bukovsky, fost dizident în defuncta URSS, cu aproape 10 ani petrecuți prin aresturile și pușcăriile KGB-ului și ajuns în Occident în 1976, într-un schimb făcut cu fostul lider comunist chilian Luis Corvalan. În ultimii ani e cunoscut datorită unui filmuleț viral distribuit pe internet, în care compară Uniunea Europeană cu fostul URSS.
Înainte de asta însă, notorietatea lui Bukovsky a fost creată de cartea ”Judecată la Moscova”. În 1991, după puciul comunist eșuat de la Moscova, liderii ruși l-au chemat pe Bukovsky în țară și i-au oferit acces la documentele secrete ale KGB, pentru a strânge probe împotriva comuniștilor. Înarmat cu mijloacele tehnice ale acelor ani (începutul anilor 90) Bukovsky a fotografiat sute și mii de documente secrete ale KGB. Aceste documente au stat la baza cărții ”Judecată la Moscova”, o lucrare care l-a făcut din nou indezirabil pe Bukovsky în propria țară, fiind declarat ”persona non-grata”.
Cartea a apărut și în România, în 1998 la editura Ametist, și în 2004, la editura Albatros. Când spun că nu sunt foarte mulți cei care au citit această carte am în minte faptul că tirajul s-a epuizat greu, la trei ani după apariție, găsind cartea expusă la un târg de profil, la ”solduri”, unde, și așa, prea puțină lume se arăta interesată de ea. Nici în Occident cartea nu s-a bucurat de o trecere explozivă (absolut nimic comparabil cu actualul scandal Wikileaks), chiar dacă documentele KGB-ului publicate de Bukovsky prezentau modul în care sovieticii finanțaseră numeroși lideri politici din Vest, mulți dintre aceștia ocupând încă, la data apariției cărții, funcții publice importante în țările lor. De altfel, Bukovsky mărturi