Primii cumpărători ai noii console Nintendo s-au plâns de dureri de cap, ameţeli şi stări de rău. Noul gadget oferă experienţa jocurilor 3D fără a fi necesari ochelarii de protecţie. Ulterior achiziţionării noii console de joc, sute de cumpărători au postat pe Internet comentarii negative la adresa producătorului japonez al "jucăriei". Aparent, privitul îndelungat la consolă oboseşte ochii şi are efecte negative asupra sănătăţii celui care o foloseşte, precum ameţeli, dureri de cap şi stări de greaţă.
Un utilizator nota pe Twitter: "Atenţie tuturor. Dacă sunteţi o persoană care suferă de migrene, nu vă jucaţi pe Nintendo 3DS cu 3D-ul pornit". Un altul scria că detestă cu adevărat consola: "3D-ul mi-a provocat dureri acute de cap. Îl urăsc".
Consola 3D foloseşte două ecrane, concomitent, şi astfel realizează efectul tridimensional fără a fi necesari ochelarii care se poartă la alte experienţe 3D. Tehnologia este diferită de cea folosită la realizarea televizoarelor 3D. Ochiul stâng percepe un set de imagini, iar cel drept un altul, păcălind creierul să vadă tridimensional. Un sistem similar se foloseşte la ecranele instalate în maşini, la care pasagerul din stânga vede un anumit film, iar cel din dreapta - un altul.
Nintendo a transmis însă o avertizare publicului, odată cu lansarea consolei în Japonia, în luna februarie. Avertizarea îi priveşte pe copii sub şase ani, cărora le este interzis cu totul modulul 3D. "Chiar nu recomandăm să li se permită copiilor mici să se joace. Muşchii ochilor lor nu sunt formaţi în totalitate şi pot fi afectaţi foarte uşor", comentează preşedintele Nintendo America, Reggie Fils-Aime.
Pe site-ul Kotaku.com a apărut o informaţie potrivit căreia modulul 3D al noului Nintendo poate dăuna ireversibil ochilor. Mai mult, tot acolo li se sugerează utilizatorilor să facă pauze odată la 30 de minute de jucat în modulul