Operaţiunile de salvare a reactoarelor centralei de la Fukushima 1 au eşuat din cauza faptului că este practic imposibilă stoparea emisiilor radioactive, susţin experţii internaţionali.
La această concluzie a ajuns şi premierul japonez, Naoto Kan, care a afirmat, ieri, că centrala nucleară avariată din nord-estul Japoniei trebuie dărâmată. Guvernul nu exclude acoperirea acesteia cu un înveliş de beton. Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul şi proprietarul centralei Fukushima Daiichi, a apreciat drept inevitabilă dărâmarea primelor patru reactoare, după ce se vor încheia operaţiunile dificile de răcire, care ar putea dura mai multe luni. Dar preşedintele onorific al grupului, Tsunehisa Katsumata, a sugerat că reactoarele 5 şi 6, care nu au fost afectate de catastrofă, ar putea fi menţinute.
Tokyo Electric Power Co (TEPCO) s-ar putea confrunta cu cereri de daune şi compensaţii în valoare totală de peste 130 miliarde de dolari dacă criza nucleară din Japonia se prelungeşte, potrivit estimărilor înaintate ieri de analişti, care fac tot mai probabilă intervenţia guvernului.
Creşteri de taxe şi impozite
Temerile investitorilor legate de viitorul TEPCO s-au accentuat după ce preşedintele companiei, Masataka Shimizu s-a internat în spital, iar compania a anunţat că împrumutul sindicalizat de 2.000 de miliarde yeni (24 miliarde de dolari) oferit de marile bănci japoneze nu va acoperi costurile tot mai mari. Astfel, naţionalizarea TEPCO pare tot mai probabilă. Analiştii consideră că o astfel de măsură nu va fi bine primită de investitori, însă va asigura cel puţin că datoriile companiei nu vor rămâne neonorate.
Guvernul japonez intenţionează să ridice nivelul unor taxe sau impozite şi să lanseze obligaţiuni de stat pentru a finanţa reconstrucţia ţării după ce cutremurele şi tsunamiul din 11 martie au lovit nord-estul ţării, scrie cotidianu