Oamenii foarte stresaţi care dorm mai puţin de opt ore pe noapte nu reuşesc să slăbească la fel de eficient precum cei care nu au aceste probleme, potrivit unui studiu publicat de International Journal of Obesity, citat de revista Time. Voluntarii care au participat la cercetare au trecut printr-un program de slăbire, la sfârşitul căruia ar fi trebuit să piardă patru kilograme. Persoanele care dorm nesănătos şi care au probleme cu stresul au fost mai puţin predispuşi să scape de kilogramele în plus.
Peste 470 de adulţi obezi au fost supuşi unui program de slăbire care a inclus şedinte săptămânale de terapie în grup, ţinerea unui jurnal despre regimul alimentar, exerciţii fizice moderate, reducerea numărul zilnic de calorii cu 500 şi o dietă bogată în legume, fruncte şi cereale integrale. La începutul studiul şi şase luni mai târziu, cercetătorii au testat anumite trăsături ale stilului lor de viaţă, precum nivelul de stres sau de depresie şi calitatea somnului.
Pe parcursul cercetării, în jur de 60% dintre participanţi au pierdut cele patru kilograme şi jumătate, necesare pentru a fi selectaţi pentru a doua fază a studiului - menţinerea greutăţii. Precum era de aşteptat, exerciţiile fizice, dieta şi şedinţele de terapie au fost în strânsă legătură cu pierderea kilogramelor în plus. Noutatea a fost că persoanele care au un program de dormit haotic (mai puţin de şase ore pe noapte sau mai mult de opt) sunt mai puţin predispuse să slăbească, ei nereuşind să piardă cele patru kilograme şi jumătate. "Medicii ar trebui să ia în considerare elemente precum somnul, stresul şi depresia în intervenţiile comportamentale pentru oamenii cu probleme de greutate", a concluzionat Charles Elder, coordonatorul studiului.
Oamenii foarte stresaţi care dorm mai puţin de opt ore pe noapte nu reuşesc să slăbească la fel de eficient precum cei care nu au aceste probleme,