Ponderea gazelor de import în consumul naţional va scădea la 11,7% în aprilie, faţă de 39,3%, cât a fost în aprilie, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Aceasta înseamnă practic o revenire la normal, după ce în primele trei luni ale anului nu mai existau în depozite aproape deloc gaze de producţie internă.
Aceasta deoarece combinatele chimice au utilizat doar gaze de producţie internă până în toamna anului trecut. Gazele importate costă circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, mai mult decât dublu faţă de gazele de producţie internă, care au un preţ de 165 de dolari.
De fapt, 11,7% este o pondere a importurilor chiar mai mică decât media de 20%, cât reprezintă de regulă gazele străine în consumul românilor.
Consumul naţional estimat pentru luna aprilie este de 9,5 milioane de MWh, mai scăzut decât s-a înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, adică 10,6 milioane de MWh.
Ce s-a întâmplat cu gazele interne în ultimele trei luni?
În februarie, ponderea gazelor de import a fost şi mai mare decât în martie, adică 41,2% din consum, în timp ce în ianuarie a fost de 30%.
"Adevărul" a relatat, în urmă cu o lună, că motivul pentru care importurile au atins valori-record în primele trei luni ale anului a fost faptul că, în perioada iulie 2009 - octombrie 2010, cei mai mari consumatori de gaze, respectiv combinatele chimice, au consumat doar resurse interne, în timp ce restul consumatorilor, inclusiv populaţia, a trebuit să utilizeze şi gaze de import, care au un preţ dublu.
Citiţi şi Consumăm mai multe gaze scumpe de import. Unde sunt resursele interne?