Animalele crescute în ferma din Cuza-Vodă iau calea exportului. Apropierea sărbătorilor pascale transformă mieii în produse de lux. Fermierii evită să mai iasă cu marfa în pieţe deoarece este mult mai comod şi profitabil să vândă en-gros.
Botoşani: Arabii poftesc la mioriţele moldovenilor!
La aceasta se adăugă şi faptul că nu sunt sprijiniţi, iar legea o fac tot speculanţii. Mai în glumă, mai în serios, se anunţă şi scumpiri. 20 de lei va costa kilogramul de carne de miel. „Vânzare va fi pentru că oricine, cât de sărac este, tot va cumpăra carne. Cum o nuntă nu se face fără măsline şi caşcaval, nu se poate nici Paşte fără miel şi ouă", spune George Popa, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa ovinelor din judeţ.
Mieii crescuţi de acesta se vor transforma în bucate pe mesele străinilor şi doar câţiva dintre ei vor ajunge drob şi friptură pentru români. Chiar zilele acestea aşteaptă să vândă o nouă tranşă. 700 de capete ce vor lua drumul tărilor arabe.
„Am clienţi arabi care cumpără cu TIR-urile. Sunt foarte serioşi. Plătesc 11 lei pentru fiecare kilogram de carne în viu şi facem afaceri împreună deoarece am marfă de calitate. Sunt şi români care cumpără de la mine, iar mieii pleacă la export în Italia. Carnea de miel ajunge în Siria, Liban, Egipt, Iordania şi Arabia Saudită", ne-a declarat fermierul.
Totul sau nimic
George Popa are oieritul în sânge. Cele peste 2.000 de capete de oi şi capre din ferma de la Cuza-Vodă sunt mândria sa. A investit în animale şi în teren arabil tot ce a câştigat într-o viaţă de om. Peste un milion de euro.„Mi-a plăcut să-mi iasă totul ca la carte. Am ajuns să deţin 1.000 de oi din rasa Ţigaie şi 350 din rasa Merinos. Când am plecat pe acest drum, am avut o vorbă: totul sau nimic", spune fermierul. Deşi se confruntă cu numeroase probleme, George Popa n-a dat niciodată bir cu fug