Fostul director al Centralei Cernavodă, Viorel Mărculescu, vorbeşte despre implicaţiile politicului în domeniul nuclear şi despre lipsa de specialişti din funcţiile de conducere.
Viorel Mărculescu, fostul director al centralei de la Cernavodă, e cunoscut în domeniul nuclear din România drept "tatăl Centralei Nucleare de la Cernavodă".
De-a lungul celor aproape 30 de ani de activitate, Viorel Mărculescu a ocupat, pe rând, funcţiile de director al Unităţii 1, director al Centralei Cernavodă, director al Unităţii 2, director adjunct al centralei nucleare şi director pentru probleme de sprijin al CNE Cernavodă. Mărculescu a fost şi primul preşedinte al Nuclear electrica.
Într-un interviu acordat EVZ, Viorel Mărculescu vorbeşte despre problemele actuale ale domeniului nuclear din România.
"Politicul şi-a băgat coada şi aici"
EVZ: Anul trecut aţi ieşit la pensie. Nu mai era nevoie de experienţa dv., având în vedere că aţi construit centrala?
Viorel Mărculescu: Într-adevăr, am construit cele două reactoare. Să zicem că mi-a venit vârsta de pensionare şi am preferat să mă retrag la mine în Prahova, mâhnit de ce se întâmplă în domeniul în care am lucrat zeci de ani. Profesional, au fost ani frumoşi, cu mari satisfacţii, dar până la urmă politicul şi-a băgat coada şi aici. Dacă aveţi curiozitatea să verificaţi cine coordonează astăzi domeniul nuclear în România , veţi observa că în sistemul de conducere abia dacă mai găseşti zece specialişti. Acum conduc persoane care nu au nicio legătură cu domeniul nuclear.
Dar la Cernavodă?
Nu vorbesc despre Cernavodă, acolo într-adevăr lucrează oameni cu un înalt grad de calificare profesională, oameni extrem de bine pregătiţi, dar şi bine plătiţi pentru România. Nu au salarii ca afară, dar un director are cel puţin 3.000 de euro, un şef de serviciu câştigă pest