* Rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută a fost redusă
Mai mulţi bani vor fi la dispoziţia băncilor pentru acordarea de credite, după ce Banca Naţională a României a redus, ieri, rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută, de la 25% la 20%. Măsura i-a surprins pe analişti, care nu se aşteptau la o asemenea mişcare înainte de jumătatea anului.
Tot ieri, Banca Naţională a menţinut dobânda cheie la 6,25% pe an, precum şi rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei, la 15%.
Melania Hăncilă, analist la Volksbank, ne-a declarat: "Era aşteptată o asemenea relaxare a nivelului rezervelor de abia în semestrul al doilea, pe măsură ce ar fi fost utilizat excesul de lichiditate aflat la dis-poziţia băncilor. Consider că BNR a luat această decizie acum pentru a da un imbold suplimentar creditării trezoreriei statului, dar şi a sectorului privat.
Această măsură ar putea reduce şi dobânzile aplicabile creditelor, mai ales că sectorul privat preferă în continuare finanţarea în euro, datorită diferenţialului semnificativ de dobândă, mai mult decât dublu".
Domnia sa a mai precizat că BNR a menţinut conduita prudentă a politicii monetare pe fondul intensificării presiunilor inflaţioniste, din partea unor factori, care nu se află în raza de influenţă a politicii BNR.
Melania Hăncilă a declarat: "Având în vedere faptul că cererea agregată internă va rămâne modestă în trimestrele următoare, consider că ar putea fi oportună relaxarea treptată a politicii monetare şi chiar diminuarea ratei cheie în a doua jumătate a anului, după ce se va fi disipat efectul majorării TVA". Domnia sa consideră că de abia atunci vom avea o imagine clară asupra anului agricol curent şi a evoluţiei preţurilor administrate şi a materiilor prime.
Daniel Dăianu, profesor de economie, este de părere că BNR nu a putut să modifice d