Premierul britanic David Cameron l-a felicitat pe Nicolas Sarkozy pentru acţiunea sa în Libia, însă şi-a exprimat profundul dezacord faţă de poziţia Franţei faţă de aderarea Turciei al UE, un obiectiv pe care Londra îl sprijină.
"Există lucruri cu care preşedintele Sarkozy şi eu suntem de a acord şi lucruri în privinţa cărora suntem în profund dezacord, precum aderarea Turciei la UE, pe care o susţin puternic", a declarat David Cameron, într-o conferinţă de presa la care a participat alături de premierul turc Recep Tayyip Erdogan. "Este o discuţie pe care o am frecvent cu Nicolas Srakozy şi cred că prietenii pot avea şi dezacorduri", a mai spus Cameron.
Turcia este asociată la Comunitatea Economică Europeană din 1963 şi şi-a depus cererea de aderare în 1987. Abia în 2005 au fost deschise primele din cele 35 de capitole ale procesului de aderare.
"Sunt total de acord cu Nicolas în privinţa acţiunii Franţei, alături de Statele Unite şi Marea Britanie, care a dus la evitarea unui masacru în Libia. Da, aduc un omagiu preşedintelui francez pentru această acţiune curajoasă, pentru conducerea pe care asigurat-o, evitând ca trupele colonelului Muammar Gaddafi să intre în Benghazi", a spus Cameron.
Turcia a fost unul dintre statele care a criticat cel mai dur acţiunea iniţiată de Franţa, SUA, şi Marea Britanie în Libia. Ankara a susţinut o intervenţie a NATO în Libia doar după ce Parisul a respins acest lucru. Analiştii consideră că această evoluţie sinuoasă pe parcursul a doar câtorva zile se datorează intereselor economice turceşti în Libia, a prezenţei acolo a zeci de mii de turci. Premierul Erdogan se pregăteşte pentru alegerile din acest an, iar orice înfruntare a Franţei, ţara care se opune aderării Turciei la UE, îi poate atrage capital electoral.
Premierul britanic David Cameron l-a felicitat pe Nicolas Sarkozy pentru acţiunea sa în Libia